Viktig påminnelse
Vi påminner om att det inte är tillåtet att slänga kompost i anslutning till avloppsbädden. Det är för att undvika onödig växtlighet, exempelvis brännässlor.
Vi vill också påminna alla om att vara noggranna med vad som spolas ner i avloppet. Avfall som tandtråd kan orsaka stopp i avloppet och ställa till problem för oss.
Med vänliga hälsningar
Styrelsen i Hilleviks samfällighet
Årsförbrukning av dricksvatten
Årsförbrukning dricksvatten
Garaget
Från början var byggnade avsedd som gemenskapsbyggnad och skulle inredas för detta. Men därav blev intet, Vi fick hyra gamla skolan istället. Efter ett par år fick vi erbjudande om att köpa byggnaden. Föreningen antog erbjudandet och betalade 70 tkr i köpeskilling.
Det skrevs in i avtalet att
Belysning
Hilleviks belysningsnät
Gemensamhetslokalen - gamla skolan
Den gamla byskolan är vår gemensamhetslokal.
Alla som är medlemmar i föreningen får hyra skolan för fester och liknande för en liten slant. Kan också hyras ut till andra om medlem i föreningen kan rekommendera uthyrning,Du bokar skolan här på hemsidan.
Den som hyrt lokaler i skolan ska också städa efter sig när de lämnar skolan. I skolan finns anslag om vad användaren skall göra när denne lämnar lokalerna.
Ska du låna skolan under kalla årstiden så tänk på att värmen i aktuella rum kan vara ställd på sparläge och måste kopplas om i god tid (flera timmar) innan användning. Anslag om hur du gör detta finns i skolans entré.
När barn och ungdomar vill låna skolan för aktiviteter måste en vuxen person, förälder, kvittera ut nyckeln. Den som kvitterar ut nyckeln är då också ansvarig om något blir skadat eller misskött i lokalerna.
Skolbygganden som är i 1 1/2 plan har i ingångsplanet en samlingssal, ett kök och två mindre rum. två toaletter och en dusch.
Ett av rummen har öppen spis som dock inte är i bruk.
På skolans tomt finns även några fler lokaler.
- Ett ekologihus, numera hönshus. Ett antal familjer i byn driver hönseriet som en studiecirkel
- Ett annex
- En mindre förrådsbyggnad
- En huslänga innehållande en lokal innehållande en ässja, en verkstadslokal och en utomhusässja under tak.
Skolan hyrdes till att börja med men 1993 fick vi köpa den. Köpesumma 70 tkr. Låter billigt men köpet var förknippat med en restriktion som gör att föreningen inte kan sälja den vidare så länge samfällighetsföreningen existerar.
Vägar
Seglarvägen och Tullgrindsvägen med anslutande stickvägar är enskilda och ingår i vår anläggning. Det betyder att vi själva står för allt underhåll. Kommunen betalar inte en krona. Man kan ansöka om bidrag till underhåll och skötsel hos Trafikverket men det kräver att vägen har en viss längd. Våra vägar uppfyller inte kraven.
Seglarvägen, och anslutande vägar till Hilleviksvägen och Tullgrindsvägen är grusvägar och ska så förbli enligt kommunen.
Hilleviksvägen tillhör Trafikverket men marken som vägen ligger på, med vägrätt, tillhör dels samfälligheten (den östra delen), dels skogsbolaget Bergvik skog AB (den västra delen).
Hastighetsbegränsning 40 km/tim. Föreningen har på olika sätt under årens lopp försökt att få 30 km/tim men det har inte lyckats.
Det finns dock fastigheter som har adressen Hilleviksvägen men som inte ligger längs Hilleviksvägen utan vid en stickväg som ingår i samfälligheten men ansluter till Hilleviksvägen.
Snöröjning och sandning betalar vi också själva och sköts idag av lokal entreprenör från Trödje.
I backar, t ex vid vita längorna (Tullgrindsvägen) kan det vara halt. Vi har därför placerat ut sandlådor påsådana ställen.. Alla som tycker att det behöver sandas i backen är välkomna att sanda.
Meddela ordföranden om sanden tar slut
Mellan tomtgräns och väg/gata finns en markremsa på någon meter. Den ingår i tomtmarken varför det åligger respektive husägare att sköta om den och framför allt hålla den fri från ogräs.
Sandupptagning sker årligen längs Tullgrindsvägen någon dag i början av April. Styrelsen beställer. De senaste åren har beställning gjorts via Maserfrakt.
Sandupptagning sker även på Hilleviksvägen men den styrs av Trafikverket.
Hastighetsbegränsning
Aktiviteten bland byns barn är stundtals hög. Hastigheten på våra vägar har vi därför gemensamt begränsat till 30 km/tim. På Tullgrindsvägen finns 4 st bulor som extra påminnelse om detta. Var god respektera detta viktiga påbud!
Parkering av bilar
Gatuparkering bör undvikas av säkerhetsskäl.
Om ett barn kommer utspringande bakom en parkerad bil så är redan 20 km/tim en för hög hastighet.
Anläggningar inom samfälligheten
Förvaltas samfällighetsföreningen genom dess medlemmar, medlemsfastigheternas ägare.
Medlemmar bokar lokal via hemsidan!
Vårt avlopp
Avloppsanläggningen består av ett avloppsledningsnät med rör i marken som leder dels spillvatten, dels dagvatten från våra hus.
Spillvattnet går till vår infiltrationsanläggning belägen på Seglarvägen.
Dagvattnet går via dagvattenbrunnar till några diken där vattnet kan infiltreras i marken.
Infiltrationsanläggningen
Anläggningen är byggd för helt biologisk rening. Inga kemiska preparat tillsätts.
Via 2 st pumpstationer, den ena vid Tullgrindsvägen och den andra på Seglarvägen, går spillvattnet från våra hus till infiltrationsanläggningen. I dess slamavsliljare avskiljs slammet och pumpas succesivt över till en stor slambrunn som rymmer xx kbm. Slamavskiljaren är indelad i flera avdelningar och från dess sista avelning kan det nästan slambefriade spillvattnet rinna över i en avelning från vilket det pumpas ut i ett rörsystem med 6 st separata sandbäddar genom vilka spillvattnet får rinna och kväve och fosfor avskiljas innan det slutligen infiltreras i marken. Endast xx bäddar används samtidigt. Byte av bäddar sker manuellt med kranar va r 14:e dag.
I markbädden finns även uppsamlingsrör som vid mättnad kan fånga upp vatten och leda ut det i en särskild pumpbrunn, Från pumpbrunnen leds ev vatten till en 3-kammarbrunn och efter ytterligare infiltration leds ut i en bäck som leder till havet.
Verket är inte utrustat med särskild fosforrening och klarar därför inte av att helt rena spillvattnet från fosfor.
Fosfor gör att stränderna växer igen. Hilleviksfjärden är av Havsmyndigheten utpekad som en särskilt skyddsvärd del av Östersjön.
Vid för hög halt av fosfor i det vatten som infiltreras i marken kan vi därför bli ålagda av kommunen att sätta till ett extra kemiskt steg i reningen eller byta ut hela bädden.
Vi har dock lyckats få en särskild lösning godkänd av kommunen.
Den innebär att vi ska ta prov på mängden fosfor i grundvattnet via 3 st rör nergrävda i marken i området mellan avloppsbädden och Hilleviksfjärden, närmare bestämt, Lillviken.
Förhoppningsvis kommer det att dröja länge innan fosforhalterna där överstiger tillåten nivå, 1 mg per liter vatten.
Således angeläget att vi tillför så lite fosfor som möjligt i vårt avlopp självklart använder helt fosfatfria tvätt- och diskmedel. En människa utsöndrar dessutom, via urinen, ca 0,5 kg fosfor per året.
Avloppsledningsnätet
Spillvattenrören från våra hus går via pumphus där vattnet samlas upp och pumpas vidare i nätet, Det är viktigt att pumparna endast tillförs normalt slam och inte sådant som kans fastna i dem och orsaka stopp. Bindor och liknande som av misstag kommer ner i toaletten kan göra att pumparna stannar och det blir översvämning eller i värsta fall att avloppsvattnet rinner ut ett dike som leder till Dammsjön eller Lillviken.
Ett stopp i en avloppsledning kan dessutom bli kostsamt för den enskilde fastighetsägaren om stoppet kan härledas till den egna tomten.
Alltså, spola bara ner “rent skit” och vanligt toalettpapper.
Använd inte det s.k. våtstarka toalettpapperet för barn, som man ibland gör reklam för och absolut inga kemikalier.
Spola inte ner bindor, trassel, trosskydd, tops, hushållspapper och dyl. i toaletterna.
Vid ett stopp i en pump kommer nivån i slambrunnen att bli farligt hög och en vipporna i brunnen, larmvippan, startar ett larm varvid en röd varningslampa tänds och blinkar.
Larmet går även trädlöst till avloppsgruppens medlemmar som då kan agera snabbt och se till att inte blir skadeverkningar.
Till avloppsanläggningen får ej anslutas andra avloppsenheter än sådana som utförts för spillvatten från hushåll. Avlopp från garage får absolut inte anslutas till anläggningen.
Oljerester är direkt skadliga. Sådana avlopp ska vara anslutna till dagvattenavloppet.
Drift och underhåll
Tömning av slam och renspolning utförs idag av entreprenör som anlitas av Gästrike Återvinnare. Antalet tömningar är 3-4 st per år och det är ca 40 - 45 ton slam per tömning.
För årligt underhåll och service av bland annat pumpar har vi avtal med en entrprenör, AB Gävle Pumpservice.
Anläggningen måste dock ses över och kontrolleras med tätare intervall.
Den sköts av en grupp medlemmar på 4 personer.
Översynen styrs av ett kontrollprogram. Kontroll_avloppsanläggning
Vårt dricksvatten med senaste vattenprov
Brunnen borrades den 21 juli1981 och hade då en kapacitet på 3600 liter/timme.
Inkommande råvatten kommer in till vattenverkets vattenreservoar via ventiler(dysor) som avlägsnar ämnen i gasform från vattnet. Från reservoaren pumpas vattnet via 2 st pumpar till en hydrofor (en trycksatt vattentank) som reglerar trycket på vattnet i ledningsnätet. Efter hydroforen passerar vattnet två filtreringsprocesser innan det kommer ut i ledningsnätet. Se närmare beskrivning nedan.
Prover på vattnets tjänlighet tas några per år. Dessa prover tas normalt från en kran i någon av fastigheternas kök.
Ett av proven är "Stora provet". Det syftar till att ta reda på vattnets mikrobiologiska och kemiska innehåll samt förkomst av gifter.
Vid avvikande resultat som resulterar i otjänlig vattenkvalitet i byn delges samtliga medlemmar information om detta via e-post och/eller telefon.
Vårt dricksvatten innehåller även radon men genom att vattnet luftas i vattenverket så når halterna inte upp till gällande gränsvärde för radon i dricksvatten.
Här finns senaste "Stora prov" : Dricksvatten 20211229
Genomgående håller vårt dricksvatten mycket hög kvalitet och är välsmakande.
Utgående vatten till hushållen har således genomgått två filtreringsprocesser.
Princip: Med hjälp av ett yttre tryck tvingas vattenmolekylerna att vandra genom ett semipermeabelt (halvgenomsläppligt) membran. Följden blir att jonerna stannar kvar på ena sidan membranet, medan vattenmolekylerna passerar igenom det.
Osmosanläggningen installerades i septermber 2018. Anledningen var i grunden, en något för hög halt av fluorid i råvattnet, ca 2 mg per liter vatten. Gränsvärdet är 1,5 mg fluorid per liter vatten.
Fluoridhalten på utgående vatten är idag ca 1 mg per liter vatten. En lagom mängd fluorid i dricksvattnet anses bidra till bättre tandhälsa.
Anläggningen kräver regelbunden tillsyn och underhåll. Det utförs till största delen av vår vattengrupp.
För att inte filtren snabbt ska sättas igen så finns en behållare med salt. Behållaren fylls på ca xx ggr/månad.
Nästa filtrering är UV-ljusfiltrering.
Den förhindrar effektivt oönskad bakterietillväxt i vattnet. UV-ljuset dödar inte bakterier men gör att de inte kan föröka sig. Tidigare klorerades vattnet för att hålla bakterier borta.
UV-ljusanläggningen från från UVEDES AB, Stockholm, installerades våren 2014. Anläggningen avger en biodosimetrisk UV-ljusdos om 400 J/m2, och uppfyller mer än väl kravet för en mikrobiologisk barriär. Dimensionerande flödet sattes till 103,5 l/min.
Föreningens vattengrupp utför den grundläggande skötseln som består av noggrann rengöring av kvartsglaset och lysrören.
Lysrören måste bytas ut regelbundet emedan ljusstyrkan försämras över tid. Vi behöver därför ha minst en sats nya lysrör i eget lager.
Vattenanvändning för till exempel bevattning av gräsmattor eller för tvätt av bilar, avråds bestämt av styrelsen med hänvisning till vattentillgången och till den dyra förädlingsprocess samfällighetens vatten genomgår.
Istället förespråkas, att vid behov av gräsbevattning eller annan vattenanvändning utöver hushållsförbrukningen, installation av pump för användning av vatten från Dammsjön.
En stor del av föreningens medlemmar är idag anslutna till ett sådant system.
Ett annat bra alternativ för bl.a. bevattning, är att samla regnvatten i tunnor.
Under torra somrar kan det bli problem med att få vattnet att räcka till. Vattnet i kranarna kan då även bli missfärgat.
Styrelsen kommer då med särskilda instruktioner som syftar till att få ner vattenförbrukningen.
I Hillevik har vi för närvarande inget krav på installation av vattenmätare för mätning av vattenförbrukningen i det enskilda hushållet. Alla hus ska dock vara förberedda om ett sådant krav kan komma från styrelsen.
Föreningen levererar även sommarvatten till självkostnadspris, till Hille Båtklubb och två fastigheter på Huggsudden i Hilleviksfjärden.
Vattengrupp
Gruppen, som består av 4 medlemmar som svarar för normal tillsyn, service och underhåll på vattenanläggningen.
- Avläsning av vattenmätare och redovisning av vattenförbrukning
- Rengöring av kvartsglasen och byte av lysrör i UV-ljusanläggningen
- Tillsyn och tillförsel av salt till omvänd osmos-anläggningen
- Byte av filter i ventilationen
- Tillsyn av vattentäkt och ledningsnät inkl ventiler